keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Panda, banana, monkey

Xin nian kuiai le, hyvää uutta vuotta! Vuosi vaihtui, mutta varsinaiset uuden vuoden pirskeet ovat Kiinassa vasta edessä. Meikäläisten uusi vuosi ei täällä tuntunut missään, eikä Rollenkaan tarvinnut raketteja pelätä. 

Helmikuussa kiinalaiset siis alkavat viettää käärmeen vuotta. Työpaikoilta on kiinalaisen uuden vuoden aikana viikon loma. Se on monille kiinalaisille ehkä jopa vuoden ainoa aika, jolloin he lähtevät maalle tapaamaan perhettään. Kiinalaiset saavat silloin suurimman osan vuoden aikana ansaitsemastaan palkasta, ja sen he kuljettavat perheelleen, kuulemma käteisenä rahavöiden tms. avulla. 

Tuo viikko olisi tavallaan mielenkiintoista viettää täällä Shanghaissa, nähdä millaista tulee olemaan. Olen ymmärtänyt, että kaupunki autioituu aika tavalla. Kiinalaiset matkustavat kotiinsa ja ulkomaalaiset käyttävät lomaviikon matkustamalla muualle, minäkin olen silloin Suomessa. Tästä huolimatta joku jäänee tännekin paukuttelemaan raketteja jatkuvalla syötöllä. 

                                                            ------------

Syyslukukautemme Donghua yliopistossa päättyy huomenna, kun saamme kurssitodistukset. Maanantaina meillä oli kuuntelu- ja kirjallinen koe, eilen vielä suullinen koe. Kokeisiin tuli kerrattua koko syksyn opinnot, joten sanastokin on tällä hetkellä mukavasti hallussa. Täytyy pitää siitä kiinni, merkit tuppaavat unohtumaan helposti. 

Minulla oli suunnitelmana ottaa tammikuulle neljän viikon talviohjelma, jolloin kiinaa olisi ollut maanantaista perjantaihin neljä tuntia päivässä. Päätin kuitenkin tässä välissä hyödyntää expat-pakettiin kuuluvan opetusmahdollisuuden, joten toistaiseksi jatkan kotiopettajan johdolla kahdesti viikkoon. Kevätlukukausi yliopistolla alkaa helmikuun lopulla. 

Kuva sivulta http://www.japanprobe.com/2009/08/26/test-do-you-think-like-an-asian/
Opettaja kertoi tänään vähän kiinalaisesta ajattelutavasta. Hänen jakamansa esimerkki oli mielenkiintoinen, ehkäpä joillekin tuttu jo entuudestaan. Ajattele, että sinulle näytetään seuraava kuva, jossa on panda, apina ja banaaneja. 

Jos sinun pitäisi jakaa nämä kahteen ryhmään, miten jakaisit? Minä jakaisin niin, että panda ja apina tulevat samaan ryhmään ja banaanit erikseen. Eläimet ja kasvit, tietenkin. No, 90 % aasialaisista kuitenkin jakaisi pandan erikseen ja apinan banaanien kanssa. Panda on rauhallinen ja tykkää möllöttää itsekseen, apina taas tykkää syödä banaania. Aasialaiset ajattelevat asioita enemmän niiden välisten suhteiden kautta, kun taas länsimaisille erilaiset luokittelut ja kategoriat ovat tärkeitä.Täytyy vähän googletella lisääkin tästä aiheesta tehtyjä tutkimuksia, ihan kiinnostavaa. 

                                                            -------------------------

Meidän klubitalolla on nyt ollut kivasti sellaisia ryhmäliikuntatunteja, joissa minäkin tykkään käydä. Esimerkiksi fitball on tosi kiva. Olen vähän jutellut Apple-nimisen ohjaajan kanssa. Hänen mielestään minä olen tosi huvittavan näköinen; niin söpö. Ikäni hän arvioi noin 17-vuotiaaksi. Häntä aina alkaa naurattamaan, kun tulen tunnille. Se ei haittaa :)

Itse sain jälleen kerran huumoria, kun luin klubitalon tammikuun esitteestä joulujuhlasta. Kirjoitan tekstin tähän ihan sellaisenaan. 

Snow drops , we take the beautiful mask ,  in which we look forward , Christmas comes.Standing it for a long time with the heart, the clubhouse made the  " Thanks Christmas Dinner Party"  . According to this way to make the best wisher to you on this festival, let the service of clubhouse warm the heart.As that night, there are many gift and program in the part-night. With the Christmas music we dance, Sumba, Latin, Waltz and so on. A soft light form the Christmas light cut the sky. Hey! It'   s Christmas! Will memo this beauty? We wish you are Merry Christmas! 

4 kommenttia:

  1. Heh :D Tätä huumoria tulee ikävä!

    VastaaPoista
  2. Kieliopinnot kuulostaa kyllä kivalta, aika kiva tarjous tuo kotiopettaja. Ja ajatteluesimerkki aika huippu, kerro toki lisää jos näitä tulee vastaan!

    Muistan katsoneeni joskus kiinalaisesta uudsta vuodesta kertovan dokkarin, en kyllä muista missä (YLE? BBC?) jossa sanottiin just et maailman suurin muuttoliike tapahtuu vuosittain kiinalaisena uutena vuotena. Ne junat oli aika eksoottisen näkösiä, ihmisiä kerrossänhyt väärällään.

    Ja toi "englannin"kielinen jouluviesti... Miten siellä voi kenenkään kanssa saada itensä ymmärretyksi?? Ihan kuin joku google translator.

    VastaaPoista
  3. Repeän aina tuohon "Hey!" kohtaan :) Kyllä se google translatorilta haiskahtaa. Kiinan kieli on varmaankin aika runollinen, sen vuoksi nuo englanninnokset ovat niin huvittavan kuuloisia.

    Mä muuten matkustin itsekin kerran sellaisessa yöjunassa, jossa oli kerrossänkyjä väärällään ja vaunun läpi kulki käytävä, ei siis mitään hyttejä. Uuden vuoden junat myydään loppuun jo hyvissä ajoin, ja silloin en tosiaankaan haluaisi olla junassa tai juna-asemalla. Siellä on niin paljon porukkaa, että järki lähtisi.

    VastaaPoista
  4. Ajattelutapani taitaa olla sitten aasialainen, kun minusta apina ja banaani kuuluivat yhteen ja banda erikseen. Minusta hän jäi siinä tapauksessa kyllä yksinäiseksi, mutta silti, tuo oli ensimmäisenä mieleen tullut jako.

    VastaaPoista