torstai 4. lokakuuta 2012

Kuukakkusia ja muita murusia

Olen alusta asti ajatellut kirjoittaa tänne blogiin Kiinassa vastaan tulleista pienistä erikoisuuksista, joille olen ehkä hymähtänyt tai hihitellyt. Olen huomannut, että tällaisia minun näkökulmastani jänniä pikkujuttuja tulee vastaan aina toisinaan, vaikka Shanghai niin länsimainen onkin. Tänään ostimme minulle polkupyörän, jonka selästä näkee varmaan entistä enemmän tavallista kaupunkielämää ja kenties joskus jotain erikoisempaakin.

Viime sunnuntaina Kiinassa juhlittiin keskisyksyn juhlaa, jota myös moon cake festivaliksi kutsutaan. Sitä edeltävänä tiistaina kävin yksityisen kielikoulun järjestämässä illanvietossa, jossa saimme kokeilla kalligrafiaa sekä kuukakkujen tekemistä itse. Taikina ja täytteet olivat valmiina, joten itse ei tarvinnut kuin muotoilla leivonnainen ja prässätä se valmiiksi koristemuotilla. Kokeilin tiramisu- ja sweet potato-täytteitä, jätin väliin vihreän teen makuisen täytteen. 

Lukemani artikkelin perusteella makuja on tuhottomasti, suolaisia ja makeita. Valmiissa lahjapaketeissa on muutamia makuja, ja tämä makumaailma on voitu sommitella esimerkiksi kiinalaisessa kulttuurissa tärkeiden viiden elementin mukaan. (Linkissä Wikipedian artikkeli viidestä elementistä). Lyhyesti sanottuna kiinalaisessa aterioinnissa tulisi yhdistellä erilaisia ruokia tiettyjen periaatteiden mukaan, jotta yinit, yangit tms. erilaiset energiat säilyvät tasapainossa.

Kaikki, joiden kanssa olen asiasta keskustellut, ovat sanoneet, etteivät tykkää leivosten mausta. Kuulemma itse kiinalaisetkaan eivät niistä erityisesti pidä, mutta niitä kuitenkin on tapana antaa sesonkina lahjaksi. Mielestäni maistamani kakkuset eivät olleet varsinaisesti herkullisia, mutta eivät ne nyt pahaltakaan maistuneet. Ehkä vähän niin kuin mämmi... voin kyllä pääsiäisen kunniaksi sitä annoksen maistaa, mutta eipä haittaa, vaikka väliinkin jäisi. 

Vasemmalla kalligrafia-taidonnäytteeni "Onnellinen perhe".

Täällä lahjapaketin koristeellisuus on tärkeää, mutta hienojen moon cake -pakettien lisäksi ylenmääräinen pakkaaminen ulottuu laajalle. Esimerkiksi vessapaperirullat ovat usein yksittäispakattuja ulkopakkauksensa lisäksi. Karkkipatukassa oli kaksi kuorta, jonka alla vielä jokainen toffeepala oli erillisessa paperissaan. Tyhmälle se tuntuu. En kuitenkaan tiedä, missä suuruusluokassa tämä ongelmallinen käytäntö todellisuudessa painii verrattuna moniin muihin ympäristöongelmiin niin Kiinassa kuin muualla maailmassa. 


Kaupoissa näkee toisinaan ihmeellisiä tuotteita. Moni varmaan tietääkin, että kosmetiikkaosastot ovat täällä pullollaan ihoa valkaisevia tuotteita, kuten Suomessa itseruskettavia. Tänään ostin vihkoa itselleni, ja "päivittäistarvikkeiden" hyllyssä huomasin metallisen ohuen lastan, joka luonnollisesti oli korvien puhdistamista varten. Vieressään "acne needle", joka ei paljon selittelyjä kaivanne. 



Loppukevennykseksi laitan vielä vähän ystävällisiä ohjeita, joiden avulla Kiinassa eläminen sujuu miellyttävästi. 

Ensimmäisenä vasemmalla on taloyhtiön tarjoamaa ohjeistusta em. mainittuun keskisyksyn juhlaan liittyen. Hienoja, perinnettä välittäviä julisteita oli levitetty niin taajaan, että varmasti kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mistä juhlassa olikaan kysymys. 

Lopuksi vielä jokaiseen hetkeen sopiva ohjenuora "Please be careful". Mikäli kuitenkin vaaralliset ajat uhkaavat, on hyvä tietää, että apua on saatavilla. 



 

2 kommenttia:

  1. Mä en kyllä tajunnut mitään tosta "winkles" jutusta xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä! Tyypit kuitenkin teettäneet hienot värijulisteet :)

      Poista