sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Tupakkia ja tonttuja

Saasteiset savusumuterveiset täältä sinne valkoisen ensilumen keskelle. 
Täällä olen viettänyt oikein koti-ikävöimisen teemaviikkoa, mutta nyt ei enää kannata ikävöidä. Viikon päästä saapuvat nimittäin ensimmäiset vieraamme, Meri ja Muru :)

On ollut paljon jänniä juttuja, mutta aloitetaan nyt vaikka tupakkamuseosta, jossa vierailimme viikko takaperin. Huomasin kerran ilmaislehdestä jutun Shanghain tupakkamuseosta, joka on monien koululaisryhmien vierailukohteena. Tuntui, että pakko käydä katsastamassa, millaista tietoutta lapsukaisille tupakkatehtaan rakentamassa museossa syötetään. Odotin vähintään ilmaisia testiröökejä, mutta aivan niin härskiä mainontaa ei paikassa ollut. Jostain syystä museon tupakkabaarikin oli kiinni.

Museo oli museona hieno ja laaja (kolmekerroksinen), ja kertoi mm. tupakan historiasta, viljelymenetelmistä, lajikkeista, tupakointikulttuurista ja tupakan roolista Kiinassa. Yllättäen myös joitakin terveyshaittoja tunnustettiin ("smoking causes certain harm to human health"). Toisaalta kerrottiin myös kiinalaisesta "terveystupakasta", jossa tupakkaan on lisätty sairauksia hoitavia lääkeyrttejä. Kaikenkaikkiaan museossa esiteltiin paljon laajemmin muuta tupakka-asiaa kuin terveysteemaa. Esimerkiksi esiteltiin, kuinka paljon tupakkateollisuus on hyödyttänyt kiinalaista yhteiskuntaa. Yksi huone oli varattu tupakoivien suurmiesten esittelyyn. 

Kiinassa tupakka tuntuu olevan monien huulilla. Tuntuu kyseenalaiselta viedä koululaisryhmiä tupakkamuseoon, kun siellä jaettu informaatio on kaukana puolueettomasta. En kuitenkaan ole nähnyt täällä yhtään lasta polttamassa, onneksi. 

Sitten lisää kiinalaista kulttuuria: olen päässyt paperinleikkausaskartelun makuun. Opettajamme käytti yhden oppitunneistamme opettaen meille kiinalaisen paperinleikkausaskartelun alkeita. Perjantaina koululla järjestettiin lisäksi työpaja aiheesta, ja osallistuin mielissäni. Työlästä, mutta kaunista. Kyllä minussa jotain käsityöihmistä on, vaikka koulussa aine ei kuulunut suosikkeihini.

Saatanpa vielä ostaa itselleni terän ja punaista paperia....


Vasemmalla oleva merkki on "double happiness", jota käytetään paljon koristeluissa, esim. häissä. Keskellä on siitä muunnos. Oikeanpuoleisessa pyöreässä on pieniä lintuja nokat vastakkain, löytyykö?


Lopuksi Suomi-asiaa; tapasin tänään joulupukin, joka oli tullut vielä joulunaluskiireiltään piipahtamaan Kiinassa. Pukin vierailu liittyy Shanghaissa olevaan Suomi-designin esittelyviikkoon. Olin ensin vähän pettynyt, kun ei Fazerin konvehteja jaettu missään, mutta kyllä pukin kainalossa käynti korvasi kaiken. 




Joulupukin apulaisia

Pukki ite.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti